Çakra Nedir?
Çakra nedir? 7 çakra noktaları hangileri? Çakralar ne işe yarar? Buna benzer tüm sorularınızın kapsamlı cevabı için doğru adrestesiniz.
Çakra; Asya kültürlerinde ve Hint felsefesinde kabul edilen görüşe göre, bedenimizde bulunan enerji bağlantı noktalarıdır. Bunlar biyofiziksel ve metafiziksel enerjileri kapsar.
Çakra Nedir?
Çakra kelimesi Sanskritçe kaynaklıdır. Sözcük anlamı itibariyle, ‘dönüş’, ‘çark’ ve ‘tekerlek’ manasına gelir.
Çeşitli inanışlara ve özellikle Hindu geleneklerine göre çakra, insan vücudunda yer alan enerji merkezleridir. Bu merkezlerin girdap biçiminde dönen enerji alanlarından meydana geldiğine inanılır. Ondan dolayı bunlara ‘çakra’ adı verilmiştir.
Çakra Ne İşe Yarar?
İddiaya göre çakra noktaları, enerjiyi doğru bir şekilde kanalize eder ve bedenin ilgili alanlarına yönlendirir. Enerji akışını dengeleyerek fiziksel ve zihinsel süreçleri düzene sokar.
Çakraların bu etkileri gösterebilmesi için açık olmaları lâzımdır. Oluşacak bir dengesizlik enerji akışının duraklamasıyla sonuçlanır.
Her çakra belirli bölgeleri temsil eder. Bir çakranın tıkalı olması hâlinde mental, psikolojik ve bedensel problemler ortaya çıkar.
7 Çakra Nedir? Çakralar Ve Özellikleri Nelerdir?
Tüm çakraların farklı bir rengi, fonksiyonu ve konumu vardır. Buna göre, çakra nedir? Çakralar ve özellikleri? Sorusu hepsi için ayrı ayrı şöyle yanıtlanır:
1. Kök Çakra:
En yoğun enerjili çakra olup, kuyruk sokumu bölgesinde yer alır. 1. Çakra olarak da bilinen Kök Çakra, dört yapraklı nilüfer çiçeği ile sembolize edilir. Rengi ise kırmızıdır.
- Hayata bağlılık,
- Güven duygusu,
- Aidiyet,
- Varoluşun temeli gibi konularla ilgilidir.
- Bu çakra aktif olduğu takdirde kişi kendine ve çevresine güven duyar. Tıkalı olursa korku, endişe gibi duygular baş gösterir. Sindirim sistemi rahatsızlıkları ve maddi sıkıntılar da bu çakranın tıkanması hâlinde yaşanabilecek diğer olumsuzluklardan bazılarıdır.
2. Sakral çakra nedir? :
Göbek deliğinin 2 parmak altında konumlanan bu çakra turuncu renktedir. Sembolü ise 6 yapraklı nilüfer çiçeğidir.
- Üretkenlik,
- Haz duygusu,
- Cinsellik,
- Hayal gücü temsilcisidir.
- Bu çakrada meydana gelen dengesizlikler kişinin hep suçluluk duymasına, kurban psikolojisi yaşamasına, karamsarlık hissetmesine yol açar. Öte yandan burada blokaj olması üreme, idrar yolları ve böbrek sorunlarına da zemin hazırlar.
- Eğer Sakral çakra etkin ve doğru bir şekilde çalışıyor ise kendinizi kolay ifade edersiniz. Cinsel isteksizlik yaşamaz, sağlıklı birliktelikler kurarsınız.
3. Solar Pleksus çakra:
Göbek deliğimizin 3 parmak üstündedir. Sarı renkteki bu çakranın simgesi 8 yapraklı nilüfer çiçeğidir.
- Empati,
- Özsaygı,
- Dayanıklılık,
- Güç,
- Cesaret,
- İradenin sembolüdür.
- Sürekli utanç duygusu yaşamak ve özgüven eksikliği bu çakranın bloke olduğuna işaret eder. Aşırı yorgunluk, ruh hâli değişimleri ve depresyon da buradaki blokajın belirtilerinden bazılarıdır.
- Ayrıca söz konusu çakranın doğru çalışmıyor oluşu; ülser, pankreas sorunları, diyabet, karaciğer hastalıklarına sebebiyet verebilir.
4. Kalp Çakrası:
Göğüs kafesinin tam ortasındadır. Yeşil renge sahiptir. Bu çakra için kullanılan sembol ise 10-12 yapraklı nilüfer çiçeğidir.
- Sevgi, aşk ve huzur ile ilişkilendirilir.
- Akciğerler ve solunum yolları ile bağlantılıdır.
- Bu çakranın aktif ve sağlıklı olması kişiye kendini daima sevgi dolu, huzurlu, dingin, barışçıl hissetme imkânı tanır.
- Eğer Kalp çakra kanalları tıkanmış ise bireyde; küskünlük, öfke, hınç, kıskançlık, üzüntü, keder vb. duygular baş gösterir.
5. Boğaz Çakrası:
İsminden de anlaşılacağı üzere Boğaz üzerinde bulunur. 16 yaprağa sahip nilüfer çiçeğiyle simgelenen bu çakra, dürüstlüğü ve sağlıklı iletişimi ifade eder.
- Boyun ağrısı, tiroid, ses telleri ve guatr bu çakrayla özdeşleştirilir.
- Boğaz çakranız açık ise düşüncelerinizi dile getirmekte zorlanmaz, insanlarla iyi geçinirsiniz.
- Açık sözlü olmaktan çekinmezsiniz.
- Boğaz çakrasının kapalı olması kendinizi ifade ederken güçlük çekmenize neden olur. Devamlı yalan söylemeye ihtiyaç duyuyor, uzun süreli ilişkiler kuramıyorsanız bu çakranızdaki blokajın ortadan kaldırılması gerekiyor olabilir.
6. Alın Çakrası:
Alın çakra nedir? Sorusuna, ‘Üçüncü Göz Çakrası’ olarak yanıt vermemiz de mümkündür. Çiçeği 100 yapraklı nilüfer olup, rengi ise morumsu mavidir.
- Duru görü,
- Sezgiler,
- İçsel bilgi,
- Odaklanma becerisi,
- Algılama gücü,
- Telepati sembolü olarak görülür.
- Bu çakranın sağlıklı çalıştığı kişilerde dengeli bir ruh hâli gözlemleneceği söylenir.
- Sık sık hatalı kararlar aldığınızı, birçok olayın iç yüzünü göremeyerek yanıldığınızı düşünüyorsanız bu, Alın çakranızda blokaja delâlet eder.
- Bahsi geçen çakranın tıkalı olması durumunda; işitme veya görme kaybı, sinüzit, baş ağrısı yaşayabilirsiniz.
7. Taç Çakra:
Bin yapraklı nilüfer çiçeği ve mor renk ile gösterilir. Kafamızın tepe noktasında bulunan çakradır.
- İlâhî güç,
- Öz benlik,
- Ânı yaşama,
- Bilinçli farkındalık,
- Hayat amacı gibi kavramlarla bağdaştırılır.
- Bu çakra bloke olursa maddi hususlara aşırı derecede bağlılık gelişeceği, kişinin kendini fiziksel dünyayla sınırlandıracağı söylenmiştir.
- Kendine yabancılık, öğrenme zorluğu ve buna benzer sorunlarınız mevcutsa bu çakranızda tıkanıklık var demektir.
Çakra Nedir? Çakra Taşları Nelerdir? Genel Değerlendirme
Çeşitli inanç sistemlerine göre çakra, enerji bağlantı noktalarıdır. Fiziksel, ruhsal ve zihinsel sağlığı dengeler. Çakra taşları, 7 çakranın her birine atfedilen ve enerjilerini düzenlemekte kullanılan taşların isimleridir:
- Muladhara: Kırmızı Turmalin
- Svadhishthana: Flüorit
- Manipura: Ametist
- Anahata: Mermer
- Vishuddha: Safir
- Ajna: Lapis Lazuli
- Sahasrara: Kuvars
Bu doğal taşlar, meditasyon ve reiki gibi tekniklerle kullanılabilir. Bu noktaların doğru çalışmaması pek çok sağlık sorununu ve psikolojik problemi beraberinde getirir. Örneğin; sinirlilik, güvensizlik, tedirginlik, vücut ağrıları, halsizlik bunlardan bazılarıdır.
Çakra nedir? Öğrendikten sonra, her çakra ile uyumlu doğal taşları da bilmek için blog bölümümüzü ziyaret edebilirsiniz.