Firuze Taşı

Turkuaz Taşı

Turkuaz taşı, ‘Firuze’ olarak da bilinir. İngilizcede ‘Turquoise’ diye telaffuz edilen bu taş, Türkler tarafından eski dönemlerde savaş malzemesi olarak kullanılmıştır. Bu nedenle diğer bir ismi ‘Türk Taşı’dır. Tarihi binlerce yıl öncesine uzanan Turkuaz taşı, Antik Mısır Çağı’ndan beri kullanılan bir takı ve süs eşyasıdır. Özellikle Aztekler döneminden kalan eserlerde izlerine rastlanan bu taş, Antik Yunan döneminde de yaygın olarak tercih edilmiştir.

Firuze Taşı (Turkuaz) Nedir?

Bu taşın ismini, Fransızca ‘Pierre turkuaz’ ifadesinden aldığı söylenir. Bunun nedeni ise, Orta Asya’daki madenlerden çıkarılan firuze taşlarının Avrupa’ya Türkiye üzerinden getiriliyor olmasıdır. Kullanılan ticaret yolları ülkemizden geçtiği ve Avrupalı tüccarlar da bu taşı genelde bizim pazarlarımızdan temin ettiği için ona ‘Türk Taşı’ denilmiştir.

Turkuaz taşı, en değerli taşlardan biridir. Yeryüzünün yeşil, gökyüzünün de mavi rengini barındırır. Bu sebeple ‘denge taşı’ olduğu kabul edilir.

Turkuaz taşı (Firuze taşı), SiO2 kristalli minerallerin genel ismidir. Volkanik kayaçlarda kendi kendine, doğal bir oluşum süreciyle meydana gelir. Şekli altıgen olan Kuvars kristallerinin katı ve sert bir yapısı mevcuttur. Yerkabuğunun takriben yüzde 10-15’lik bir kısmı Kristal Kuvars mineralinden müteşekkildir.

Güçlü bir şifa kaynağı olarak görülen bu taşın nazardan koruduğu düşünülmüş, uğur ve şans getirdiğine inanılmıştır. Tarih boyu mücevher yapımında vazgeçilmez bir yer tutan bu taş, mekânlarda süs eşyası olarak geniş kullanım alanı bulmuştur. Komutanların ve askerlerin yanından ayırmadığı bu taş, savaş malzemelerinin işlenmesinde sıklıkla tercih edilmiştir.

Firuze Taşı Özellikleri Nelerdir?

  1. Fosfat mineral grubuna aittir.
  2. Yapısında bolca alüminyum, Bakır ve fosfat bulunur.
  3. Barış sembolüdür.
  4. Özgül ağırlık derecesi 2,60 – 2,90 olarak belirtilmektedir.
  5. Mumsu, opak (saydam olmayan) bir yapısı vardır.
  6. Firuze taşlarının en kalitelisi gök mavisi rengine sahip, içerisinde çizgi veya damar olmayan türüdür. Fakat altın renginde birkaç damar bulunduran Turkuaz taşları da yine çok güzel ve kıymetlidir.
  7. Yeşil maviden gök mavisine kadar zengin bir renk skalasına sahiptir. Mavi-gri veya turkuaz mavisi gibi renklerde de gözlemlenir. Yeşil rengini, içerdiği krom veya demir mineralinden alır. Mavi renk ise bakır mineralinden gelir. İkisinin birleşimi, muhteşem turkuaz rengini ortaya çıkarır.
  8. Sertlik değeri 5’tir. Bu ise Turkuaz’ın orta sertlikte olduğu anlamına gelir.
  9. Yapısında su barındırır. Gözenekli bir dokusu mevcuttur. Bu nedenle suyu emme özelliği vardır.
  10. Fiyatı oldukça pahalıdır.
  11. Gümüş ile kullanılırsa dengeyi artıracağı söylenir.
  12. Firuze yataklarından parça parça çıkarılarak özel işlemlere tâbî tutulmak suretiyle değerlendirilir.

Firuze Taşı Renk Değiştirir mi?

Evet. Fazla sıcağa veya güneş ışığına maruz kalması hâlinde Firuze taşı (Turkuaz) renk değişikliğine uğrayarak yeşilimsi bir renge bürünür.

Bazen Havlit taşı boyanarak Turkuaz diye piyasaya sürülür. Bu durumda zamanla üzerindeki boyayı atar ve rengi farklılaşır.

Kimi zaman ise, Turkuaz taşının yüzeyindeki beyaz veya altınımsı damarlar boya kullanılarak yapay bir şekilde tasarlanır. Daha sonra taşın üzeri yağ veya mum ile kaplanır. Bu da taşın zaman içinde renk değiştirmesiyle sonuçlanır.

Ne var ki, böyle bir işlem uygulanıp uygulanmadığını kolayca anlayabilirsiniz. Bunun için bıçak, çakı ve benzeri bir metalin kenarı ile taşa hafifçe sürtün. Taşın yüzeyi yumuşaksa, damarları kolayca kazıyabiliyorsanız Havlit veya başka bir taş, boya ile Turkuaza dönüştürülmüştür.

Firuze Taşı Çeşitleri nelerdir?

En yüksek kalitelisinden en düşüğe doğru Turkuaz taşı çeşitleri şunlardır:

  1. Ebuishakî,
  2. Ezherî,
  3. Süleymânî,
  4. Zerhum,
  5. Hâkî,
  6. Keftârî,
  7. Sefidî zerdbam.

Firuze Taşı Nerede Bulunur?

Turkuaz taşının çıkarılmakta olduğu başlıca yerler şöyledir:

  1. İsrail,
  2. Amerika,
  3. Tibet,
  4. Meksika,
  5. Avustralya,
  6. Şili,
  7. Afganistan,
  8. İran.

Firuze Taşı Hangi Çakra ile Uyumlu?

3. Göz Çakrası ile 5. Boğaz Çakrası Turkuaz taşının uyumlu çakralarıdır. Bu çakraları aktif etmek, hizalamak (dengeye getirmek), iyileştirmek ve temizlemek için Turkuaz taşından faydalanılabilir.

Firuze Taşı Hangi Burcun Taşıdır?

Akrep, Balık ve Yay, Turkuaz’ın uyumlu burçlarıdır. Sizin de burcunuz bu 3’ünden biriyse, doğal taş alanındaki tercihinizi Firuze'den yana kullanmanız tavsiye edilir. Böylelikle kendinize büyük bir iyilik yapmış, etkilerinden daha iyi yararlanabileceğiniz bir taş satın almış olursunuz.

Firuze Taşı Ne İşe Yarar?

Doğal taşların yararlarıyla ilgili iddialar tıbbî ve bilimsel temellere dayanmaz. Bunların çoğu mitolojik inançlar, efsaneler ve halk arasındaki söylentiler vasıtasıyla yaygınlaşmıştır.

Doğal taşların faydalarına ilişkin iddialar; bu taşlarda bulunduğu rivayet edilen titreşimlere, frekanslara ve enerjiye dayanır. Lâkin bunların tıbben ve bilimsel manada kesinliğinden, yüzde yüz doğruluğundan ve güvenilirliğinden söz edilemez.

Taşlara atfedilmiş olan bu faydalar onların yaydıkları titreşimlerden, frekanslardan, enerji oranlarından kaynaklanır.

Buna göre, -%100 kesinlik ifade etmemekle beraber- Turkuaz taşı faydaları ise şöyle sıralanabilir:

Fiziksel Açıdan FiruzeTaşının Faydaları nelerdir?

  1. Kimileri bu taşın vücudu kuvvetlendirdiğini savunur.
  2. Yüzük, bileklik veya kemer tokası olarak kullanılmasının sindirim problemlerine iyi geldiği kabul edilir.
  3. Kalp rahatsızlıkları için şifalı olduğuna inanılır.
  4. Tansiyonu düzenlediği ileri sürülmüştür.
  5. Ayrıca, Turkuaz taşı faydaları arasında şu tarz iddialara rastlamak mümkündür: 'Migren hastaları için yararlıdır.

Baş ağrısına birebirdir. Kemikleri güçlendirir, kas ve iskelet sağlığını destekler. Kemik erimesi riskini azaltır. Romatizmanın tedavisine destek olur. Ciğerler için de faydalıdır. Solunum problemlerinin önüne geçer. Kan dolaşımını düzene sokar. Öksürüğü hafifletir.'

  • Zindelik verdiği, cildi gençleştirdiği ileri sürülmektedir.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğine inananlar vardır.
  • Bronş ataklarını ve astımı engellediği söylenmiştir.
  • Katarakt rahatsızlığının tedavisine yardımcı olduğu rivayet edilmektedir.
  • Alerjik hastalıkların iyileşme sürecini desteklediği kabul edilmiştir.
  • Yorgunluğu giderdiği söylenmektedir.
  • Bazılarına göre Firuze taşı faydaları ile, cinsel sorunların üstesinden gelmeye yardımcıdır.

 

Psikolojik ve Zihinsel Açıdan Firuze Taşının Yararları Nelerdir?

  1. Kullanan kişiyi stresten uzaklaştırdığı, teskin ettiği (sakinleştirdiği) bildirilmektedir. Üzerinde Firuze taşıyan kimselerde kaygıları yok ettiğinden, mutluluk, dinginlik ve huzur verdiğinden söz edilmiştir.
  2. Şok, yoğun üzüntü ve keder gibi durumlardan kurtardığı, zorluklarla başa çıkmayı kolaylaştırdığı düşünülür.
  3. Bilgeliği temsil ettiğine inanılmaktadır. Üzerinde turkuaz taşı bulunduranların daha fazla ilim, irfan ve anlayış sahibi olacağı umulur.
  4. Nazara karşı etkili olduğu yönünde bir görüş vardır.
  5. Başarı getirdiğinden söz edilir.
  6. Dostluk, sadakat ve iletişim taşı olduğu rivayet edilmiştir.
  7. Akıl ve mantık gücünü artırdığı düşünülmektedir.
  8. Bazı kimseler Firuze taşı yararları hakkında şunları demektedir: Kişinin daha anlayışlı olmasına yardım eder. Empati duygusunu geliştirir. Elektromanyetik dalgalara karşı koruma sağlar. Negatif enerjileri dağıtarak, bunların yerine pozitif enerjiler getirir. Kişiyi yapıcı düşünmeye sevk eden bu taş, çeşitli psikolojik rahatsızlıklara engel olur.'

Firuze Taşı Nasıl Temizlenir?

Doğal taşlar, herhangi birinin teması neticesinde o kişiden negatif enerji alır. Kullanıma bağlı olarak da bünyesinde zararlı enerjiler biriktirdiği inanılır.

Taşınızın etkileri zayıflasın, görünümü bozulsun istemiyorsanız temizliğine ve bakımına özen göstermeniz gerektiği söylenir.

Taşınızı; uzun süreli ısıya veya güneş ışığına, aşırı neme ve suya maruz kalmaktan korumalı, diğer taşlardan ayrı bir yerde saklamalısınız. Yoksa matlaşır, yapısında ve renginde değişiklikler meydana gelir.

Bu noktada, Turkuaz taşı temizliği için şu yöntemlerden yararlanabilirsiniz:

  1. Diğer Taşlardan Birini Kullanmak:

Değerli ve yarı değerli taşların zaman içinde negatif enerji depoladığı düşünülür. Onların bünyesinde birikmiş olan bu kötü enerjiyi uzaklaştırmak için belli yöntemlerle temizlenmeleri gerekitiği söylenir.

Örneğin; Selenit taşı, Himalaya Tuz lambası Turkuaz taşıyla yan yana konulursa, güçlü titreşimleri ve temizleyici özellikleri sayesinde Turkuaz’ı kötü enerjilerden arındırır.

  1. Tütsü Yakmak:

Taşınızı tütsünün dumanında tutarak olumsuz enerji yüklerinden kurtulmasını sağlayabilirsiniz.

  1. Toprağa Gömmek:

Bahçenizdeki toprağa veya evinizde yetiştirdiğiniz çiçeklerden birinin saksısına Turkuaz taşını yerleştirerek bir gece bekletin. Böyle yapmanız, taşınızın içinde oluşan zararlı enerji birikimini ortadan kaldıracaktır.

Firuze Taşı Fiyatları

Bu ürünlerin fiyatlandırmasına etki eden başlıca unsurlar şunlardır:

  1. Firuze taşının sertlik değeri / kalınlığı,
  2. Renk,
  3. Üstünde çizik, çatlak yahut pürüz vb.

kusurlar olup olmadığı,

  • Parlaklık,
  • Özgül ağırlık,
  • Saydamlık…

 

Berraklık ve renk gibi faktörler Firuze taşı bileklik, Firuze taşı kolye, Firuze taşı yüzük gibi Firuze taşı ürünlerinin fiyatlarını etkiler.

Saydamlık, özgül ağırlık (yoğunluk), sertlik değeri, berraklık ve sahip olduğu kusurlar da Turkuaz taşı fiyat seçeneklerini değiştirir.

Doğal taş sektöründe hesaplı fiyatları, üstün kalitesi ve güler yüzlü hizmet anlayışıyla ön plana çıkan Taş Sandığı, beklentileri en iyi şekilde karşılar. Siz de kendinizin ve sevdiklerinizin hayatına Turkuaz taşı (Firuze taşı) ile dokunmak istiyorsanız bizi tercih edebilirsiniz.

Tüm ürünlerimizi karşılaştırarak bütçenize, tarzınıza en uygun seçimi yapabilmek için hemen kategorimizi inceleyebilirsiniz.


Firuze Taşı Ürünleri